top of page
regles-du-jeu-de-petanque.jpeg

Wat is jeu de boules?

Pétanque of Jeu de Boules?

Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt, ongeveer in de vorm zoals we die nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.

Pétanque is de provinciaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld, voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet. 

 

Jeu de boules is in Frankrijk volkssport nummer 1. En dat heeft zijn reden. Het is goedkoop. Je hebt er geen speciaal aangelegd speelveld voor nodig dus je kunt deze tak van sport overal beoefenen. Maar vooral, het is een sport waar geen tijdsdruk op staat. Er is dus voldoende tijd om gezellig met elkaar te kletsen. Hoewel Jeu de Boules en pétanque vaak als synoniem worden gezien is dat niet helemaal juist. 

 

Het grootste verschil is dat jeu de boules op speciaal aangelegde banen wordt gespeeld terwijl pétanque bijna overal gespeeld kan worden. Wie heeft er niet in zijn kinderjaren ergens op het strand of op het gras op de camping het spel beoefend? 

 

Jeu de boules zoals we het nu kennen, is volgens overlevering ontstaan rond 1907 in La Ciotat, vlakbij Marseille. Jules Lenoir, een oudere man, speelde het aloude balspel, maar kon geen aanloop nemen vanwege zijn reuma. Zo ontstond de regel dat de speler binnen een cirkel moet blijven als hij de bal werpt. 

Olympische sport vanaf 2024

Sinds 2015 is het jeu de boules onder de naam Boules Sport officieel kandidaat voor de Spelen van 2024. Er is geen twijfel over mogelijk dat het jeu de boules wereldwijd bekendheid heeft gekregen door het ontstaan van het petanque. Want zonder het petanque zou het jeu de boules tot in lengte van dagen een folkloristisch vermaak op het Franse platteland zijn gebleven. En als buitenstaanders het over jeu de boules hebben, tien tegen één dat zij dan het petanquespel voor ogen hebben.

bottom of page